Do czego może prowadzić społeczno-kulturowa globalizacja?

Globalizacja, jak niemal każde postępujące zjawisko, posiada zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Dotychczas nieznane i niemożliwe do przewidzenia są efekty, jakie pociągnie za sobą istnienie globalizacji. Istnieją jednak na ten temat rozmaite teorie. Twórcą jednej z nich jest Ulf Hannerz, który zakłada cztery możliwe scenariusze rozwoju uniformizacji kulturowej. W myśl jego założeń, możliwy do spełnienia jest wariant globalnej homogenizacji.
Przeczytaj również: Czym jest metoda All on 6 i jakie są jej zalety?
W jego wyniku miałyby zaniknąć rozmaite kultury lokalne, a zamiast swoich tradycji przyjęłyby wzory z zachodniej kultury, uznawanej za dominującą. Z kolei według stworzonego przez Hannerza wariantu nasycenia kulturowego, lokalne wzorce kulturowe będą eliminowane stopniowo, przez kilka pokoleń. W myśl wariantu deformacji kulturowej, między światowymi społeczeństwami ma zachodzić proces dyfuzji. Za jego przyczyną kultura zachodnia ma być przyjmowana w innych państwach po uprzednim przefiltrowaniu. W wyniku takiego działania przyjmowane mają być tylko wartości niższego poziomu, a wzorce dostosowane są do lokalnych tradycji.
Przeczytaj również: Czy stolarka aluminiowa może być stosowana w konstrukcjach pasywnych i energooszczędnych?
Według ostatniego z wariantów – amalgamacji kulturowej – to kultura zachodnia wzbogacana jest o elementy kulturowe rodem z peryferii.
Przeczytaj również: Czy wynajem busa jest opłacalny dla małych grup?
Kategorie artykułów
Polecane artykuły

Mieszkanie na Grzybowskiej, czyli inwestycja w przyszłość w sercu miasta
Grzybowska 4 to nowoczesna inwestycja w sercu Warszawy, łącząca komfort życia z dogodn ą lokalizacją. Projekt wyróżnia się atrakcyjnym położeniem oraz kluczowymi atutami, które przyciągają inwestorów i przyszłych mieszkańców. Znaczenie tej inwestycji w kontekście rozwoju urbanistycznego oraz wpływ na

Optymalny czas obgotowywania grzybów do zup i sosów
Obgotowywanie grzybów to istotny element przygotowania potraw, gdyż wpływa na smak i wartości odżywcze. Te uniwersalne składniki stosowane są w różnych daniach, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Warto zwrócić uwagę na różnorodność gatunków oraz ich zastosowanie w kuchni. Odpowiedni czas obgot