Prawo autorskie

Polskie prawo autorskie zasadniczo dzieli się na prawo autorskie prawo osobiste oraz autorskie prawo majątkowe. Rozróżnienie to pozwala na prawny obrót dobrami intelektualnymi wytwarzanymi przez człowieka. Przedmiotem prawa autorskiego są wszystkie efekty działalności człowieka o znamionach utworu. Utworem z kolei nazywamy te przejawy działalności ludzkiej, które mają znamiona twórczej inwencji, mają więc pierwiastek kreacyjny oraz są ustalone w jakiejś postaci – pisanej, nagranej, zarejestrowanej elektronicznie.
Przeczytaj również: Czym jest metoda All on 6 i jakie są jej zalety?
Prawo autorskie osobiste jest niezbywalne i przysługuje dożywotnio autorowi dzieła. Autorstwa nie można się nawet w sposób dobrowolny zrzec – jest ono przypisane osobie, która stworzyła dzieło nie tylko do końca życia, ale także pośmiertnie. Inaczej ma się sprawa praw majątkowych – są one zbywalne. Oznacza to możliwość przekazania pozowlenia na dysponowanie dobrami artystycznymi.
Przeczytaj również: Czy stolarka aluminiowa może być stosowana w konstrukcjach pasywnych i energooszczędnych?
Prawa majątkowe można przekazać na drodze umowy licencyjnej, w której obie strony – zrzekający się oraz nabywający ustalają zasady obopólnej współpracy.
Przeczytaj również: Czy wynajem busa jest opłacalny dla małych grup?
Kategorie artykułów
Polecane artykuły

Mieszkanie na Grzybowskiej, czyli inwestycja w przyszłość w sercu miasta
Grzybowska 4 to nowoczesna inwestycja w sercu Warszawy, łącząca komfort życia z dogodną lokalizacją. Projekt wyróżnia się atrakcyjnym położeniem oraz kluczowymi atutami, które przyciągają inwestorów i przyszłych mieszkańców. Znaczenie tej inwestycji w kontekście rozwoju urbanistycznego oraz wpływ na

Optymalny czas obgotowywania grzybów do zup i sosów
Obgotowywanie grzybów to istotny element przygotowania potraw, gdyż wpływa na smak i wartości odżywcze. Te uniwersalne składniki stosowane są w różnych daniach, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Warto zwrócić uwagę na różnorodność gatunków oraz ich zastosowanie w kuchni. Odpowiedni czas obgot